Terima kasih!

Hit Counter

Thursday, June 2, 2016

Signs for Us: Look Around You





Assalamualaikum and Bismillahirrahmanirrahim.

Today the topic will be about the Signs. Among many converting to Islam videos in Youtube, I always find myself comeback to this one, because the story is simply beautiful. JazakAllah Khair to whoever uploaded this video.

This story of a gentleman converting to Islam had inspired me to write this entry. May Allah rewards him and blessed him in this world and hereafter. Through this video, he mention that Islam is the last religion he investigate. When he already prepared to embrace Islam, he asked Allah for a simple sign to push him in accepting Islam. Simple sign that indicate " Yes, this is the true religion. The true path". But, absolutely nothing happened. He quiet disappointed. But then, when he's about to give up, he open the Qu'ran. The very next verse he reading - not sure what verse he reading because he did not mention about it - but more or less, the content carries the meaning that: For those of you who asked for signs. Have We not shown you enough already? Look around you, look at the star, sun, water. These are the signs for people of knowledge. ---This part really hits me. 

[You can refer to these verses of Qu'ran that mention about signs. JazakAllah Khair to sister who sharing this in the Ummah.com Forum Thread.]

Qur'an [16:12] 
And He has subjected for you the night and day and the sun and moon, and the stars are subjected by His command. Indeed in that are signs for a people who reason. 

Qur'an [2:118] 
Those who do not know say, "Why does Allah not speak to us or there come to us a sign?" Thus spoke those before them like their words. Their hearts resemble each other. We have shown clearly the signs to a people who are certain [in faith]. 

Qur'an [41:53] 
We will show them Our signs in the horizons and within themselves until it becomes clear to them that it is the truth. But is it not sufficient concerning your Lord that He is, over all things, a Witness? 




All in all, what I wanted to concluded from this, even me as a Muslim myself; sometime tend to forget to look upon these signs around me. I mean, don't you find its amazing, fascinating, beautiful, magical and every impressed feeling I cannot even express; how the clouds are hanging without attached to anything? How every single living thing in this world such as a little tiny ants, have their own body system? You don't have to look that far, you just have to look at yourself and think. A human; complete with perfect sense, feeling, brains and many more. 

SubhanAllah, AllahuAkbar, MashaAllah. Indeed, Allah is the Creator. 

That's that. I really hope you guys can take time to watch this video and then wonder, think. If Allah can simply create this beautiful worlds which complete with the systematic ecosystem, it is very not impossible for Allah to create heaven, hell, angels, and every stories mention in Qu'ran is the truth- nothing but the truth. 

InshaAllah. May this stories will always be a good reminder for me and also for people who reading this entry. Kalau ada salah dan silap penulisan di entry ini, harap dapat beri teguran kepada saya. Syukran.

Thursday, May 5, 2016

Buku, Doa dan Hamba

picture subject to rightful owner. Thank You :) 

                                            
Assalamualaikum dan Bismillahirrahmanirrahim

Nak cerita sikit pengalaman hari ni. Al-kisah saya nak pinjam buku dari library.

Pagi Jumaat penuh barakah ana gigih kan diri menuju ke library walaupun hari ini cuti bagi negeri Kedah dan sewaktu dengan nya. Tujuan dan niat ana satu, nak pinjam buku untuk kawan ana sebab dia nak guna buku tu untuk rujukan FYP dia. (Kawan ana study dekat U lain). Sebab sayang kawan yang selalu ada time susah senang, ana nak tolong jugak kawan ana dengan izin Allah. Allah ja tahu betapa malas nya ana nak bergerak pagi-pagi cuti macam ni. Tapi ana gigih kan diri, ana ulang banyak kali “Ada hikmah perjalanan ni, ada hikmah perjalanan ni, ada hikmah perjalanan ni”.

Disebabkan buku yang nak dipinjam tu bidang lain dari yang ana ceburi, ana tak tahu mana letak nya section shelf buku tersebut. Tapi disebabkan ana rasa ana sudah tahu luar dalam library tu, ana pegi lah ke tempat yang ana rasa buku tu terletak.

Allahu Akbar. Cari-cari tak jumpa. Pusing-pusing macam nak tolak semua almari dekat situ.

Hampir nak nangis, hampir nak putus asa, hampir nak mengamuk marah dekat orang. 

Dah niat nak balik dalam keadaan tangan kosong ni, ana fikir banyak kali: “Nak p tanya ke tak ek librarian tu. Hm. Tanya takut kena marah. Tanya takut menyusahkan orang. Tanya takut die gelakkan. Nak Tanya tapi malas Hm”. Last-last Allah gerakkan juga diri ni untuk pergi bertanya. And you know what? I’m actually spending almost one hour searching book which completely at wrong section. Rupanya Sir Librarian tu cakap, buku ni ada dekat library baru, tingkat bawah sekali. Alhamdulillah walaupun lambat, ana berhasil juga untuk jumpa buku tersebut. Comel ja buku tu rupanya. 

Macam biasa je kan cerita nya? Tapi ana yakin Allah jawab doa ana. Sebab kan ana cakap dari awal ana liat nak bangun tapi ana cakap dalam hati semoga apa yang ana buat ni ada hikmahnya. Allah Maha Mendengar sayang.

Jadi pengajaran yang ana dapat hari ni:
  • Setiap apa yang terjadi ada hikmah. Sentiasa ada hikamah. Ingat tu. Cari ibrah, cari pengajaran.
  • Bila kita rasa kita hampir putus asa, hampir mengalah, doa banyak-banyak dan minta petunjuk daripada Allah. Jangan sombong untuk berdoa. Jangan sombong untuk minta bantuan.  Hasbunallahu wa ni’mal wakeel.

Mungkin ini pengajaran dan hikmah yang Allah nak tunjuk dekat ana. Wallahu a'lam.

Ana suka dengan ayat kak Fynn Jamal. : mama selalu cakap, jangan malu minta doa besar-besar sebab Allah tu jauh lagi besar dari doa kita. Kalau Dia nak bagi, Dia akan bagi. 

Lecture ana pun ada cakap dan pesan (ana tak ingat yang tepat. Intipati ja ana ingat).

Apa status antara kita dengan Allah? Satu kelas jawab, “Hamba”.

Jadi apa ciri-ciri hamba? Masing-masing sebut satu-satu characteristic.
 “Merayu untuk bantuan, patuh dengan arahan. Amanah. Sentiasa diperhatikan. Jangan belagak, jangan sombong: sebab kita hamba kan?  Jadi buat cara hamba.”

Deep kan.

Lastly, harapan saya, semoga cerita ini bukan setakat pengajaran untuk diri saya, tetapi dapat memberi manfaat kepada siapa jua yang membaca entry ni. Semoga ana sendiri tak lupa status hamba ana. InshaAllah. Sama-sama kita berusaha ! Ayuh !


Thursday, March 3, 2016

Rezeki dan Syukur

[Photo credits; KhadimulQuran]

Assalamualaikum dan Bismillahirrahmanirrahim

Semoga penulisan ini memberi manfaat kepada yang membaca.
Setiap kali menulis, niat di hati aku, sejujurnya, ditujukan khas buat diri aku sendiri. 
Semoga dengan penulisan ini, aku dapat betulkan dan 'reset' semula diri ni. InshaAllah.

Jadi hari ini kita berbicara soal rezeki. Sebab result SPM baru keluar, jadi, aku teringat beberapa kisah yang, inshaAllah, dapat memberi pengajaran. Yang penting kita kena tahu yang apa pun terjadi, ada hikmahnya. Dan, rezeki Allah SWT bagi, tiada had, dalam pelbagai cara. Kalau kita perhatikan betul-betul, banyak rezeki yang Dia dah berikan pada kita.

Berbalik kepada keputusan SPM, pertama sekali, tahniah buat semua adik-adik sebab berjaya menempuh peperiksaan tersebut. Bercerita tentang kisah aku bila dapat result SPM, result aku tidak lah sehebat mana. Walaupun aku sekolah di sekolah aliran sains, tapi sains aku semuanya golongan-golongan B. Kecewa? Bohong lah kalau tak. Iman aku tak kuat sangat. Aku kecewa dan dalam masa yang sama, aku fikirkan masa-masa 5 tahun aku habiskan dekat sekolah sains, ruginya. Hati seronok bila tengok kawan-kawan dapat result bagus-bagus. Cemburu? Bohong lah kalau tak cemburu. Belajar sama-sama, tidur sama-sama, kelas sama-sama, tapi result dia lagi gempak. Lepas ambil result tu, aku fikir, mana aku nak sambung belajar. Aku yakin mostly kawan-kawan mesti sambung ambil aliran sains. Aku nak, tapi aku tahu aku tak mampu bawa sains lagi. Aku call kakak aku nak bagitahu result aku. Ayat kakak aku beritahu hari tu lah, yang aku (inshaAllah) tak kan pernah lupa. Dia cakap, "Tak pe, Allah SWT dah tunjukkan kau jalan. Kau tak perform sains jadi kau tak payah pening-pening buat pilihan. Kau dah jelas sains tu bukan jalan kau. Jadi nanti mohon lah kos yang lain dari sains. Allah nak mudahkan uruskan kau''. Terkedu aku. Dah dapat result tu, aku jadi lupa doa-doa aku yang dulu. Doa supaya Allah tunjukkan aku jalan yang mana lebih baik untuk aku. Baru aku sedar, Allah sedang makbulkan doa aku. Alhamdulliah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Betul lah apa kakak aku cakap. Sejak tu aku yakin, rezeki Allah tak kan pernah salah alamat. Kuncinya sabar dan redha. Apa yang diberi kepada aku, Allah sangat-sangat lebih Maha Mengetahui jalan hidup aku berbanding aku sendiri. Yang penting kita kena yakin, kena selalu mohon petunjuk. Jadi, kepada lepasan SPM semua, janganlah risau, inshaAllah, jangan sedih tengok kawan-kawan pegi ke tempat-tempat yang dulu kau pernah berangan nak sambung belajar. Itu rezeki dia. Bahagian dia. Rezeki kita, apa yang ada pada kita. Soal nya cuma nak tengok sama ada kita bersyukur ke tidak. Rasa puas ke tidak. Rezeki tu milik Allah, Allah beri kepada sesiapa yang Allah kehendak. Bila fikir dalam-dalam, 5 tahun dekat sekolah tu, bukan lah sia-sia pun, Allah bagi aku nikmat bermacam dekat sana. Dapat kenal orang-orang baik,  dapat kawan-kawan setia, dapat belajar perkara-perkara menarik, dapat macam-macam lagi yang aku tak upaya nak cerita satu-satu. Alhamdullilah.

Ayah aku selalu pesan, nak rasa syukur tu, jangan tengok orang yang dapat lebih dari kita, tapi kita kena tengok orang yang dapat kurang daripada kita. InshaAllah baru kita rasa sedar diri nanti. 

Sekian,
Semoga memberi manfaat inshaAllah.